Mattoliike ELSE Oy
Hitsaajankatu 1
00810 HELSINKI
Puh. 010 320 7150

Palvelemme
Ark.
La

10-19
10-17

Else MattomyyntiLaadukkaita mattoja kaikkiin tarpeisiin
Tuftaus

Tuftaus on maton valmistustekniikka, jossa karva ammutaan nukkapyssyllä, käsin tai koneellisesti, lenkiksi pohjakankaan läpi.

Heat setting -käsittely

Heat setting on lämpökäsittelyprosessi, jossa lanka kuumennetaan höyrytetyssä tai kuumassa ja kuivassa tilassa. Langan valmistusvaiheessa langan säikeisiin muodostuu sisäisiä jännitteitä, joita heat setting -käsittely vähentää.

Käsittely antaa tuuheutta, pitkäikäisyyttä, estää rypistymistä sekä parantaa kulutuksen sekä lämpötilavaihteluiden sietokykyä.

Loimi

LoimilangatLoimi on kankaan pituussuunnassa kulkevien lankojen järjestelmä. Se muodostuu yksittäisistä loimilangoista, jotka kulkevat kangaspuiden päästä päähän.

Valmiissa kankaassa ne kulkevat samaan suuntaan kuin hulpiot (hulpio on kankaan loimen suuntainen purkautumaton reuna).

Juutti

JuuttipohjaJuuttikuitu on erittäin vahvaa kasvikuitua.

Juuttikasvista löytyy useita erityyppisiä lajikkeita, joista C. olitorius -lajin juuttia käytetään kestävyytensä vuoksi mm. mattopohjissa.

Hamppu

HamppumattoHamppu (Cannabis sativa) on perinteinen viljelyskasvi.

Hamppukuitu on erittäin luja (120 kg/mm²) ja märkäkestävä kasvikuitu. Se on myös muun muassa puuvillaa lämpimämpi ja pehmeämpi materiaali tekstiiliksi valmistettuna.

Hamppu tunnetaan parhaiten köysien raaka-aineena, mutta siitä saatavista kuiduista voidaan valmistaa myös kestäviä kankaita.

Sisal

SisalmattoSisal-kuitu tehdään Sisalagaave kasvin lehdistä. Tunnusomaista on karheus ja kova kulutuksen kesto. Käytetään myös narujen ja köysien raaka-aineena.

Viskoosi

ViskoosimattoViskoosi on läpinäkyvää muuntokuitua, joka on tehty käsitellystä selluloosasta. Selluloosan raaka-aineena käytetään tavallisesti koivua tai kuusta, mutta myös pyökkiä, eukalyptuspuuta, kaislaa tai bambua.

Woolmark

Woolmark-tunnusWoolmark on maailman tunnetuin tekstiilikuitutuotemerkki, ja sitä pidetään kaikkialla maailmassa laadun ja luotettavuuden takeena.

Maailmanlaajuinen järjestö Woolmark takaa kuluttajalle, että villatuote sisältää puhdasta uutta villaa.

Ennen kuin valmistaja voi käyttää Woolmark-merkkiä tuotteissaan, tuotteet käyvät läpi tiukat laatu- ja suorituskykytestit ja tuotteiden tulee täyttää Woolmark Companyn asettamat korkeat vaatimukset.

Suojakäsittely

Suojakäsitelty polyamidimattoSoftcare Carpet Protector, mattosuoja kaikenlaisille matoille.

Turvallinen mattojen suoja-aine sopii kaikenlaisille tekstiilimatoille villasta silkkiin, myös kookos-, juutti- ja paperinarumatoille. Se on myös paksujen erikoistekstiilien, kuten ryijyjen suoja-aine.

Mattosuoja antaa matolle likaa hylkivän pinnan ja helpottaa näin siivousta. Suojatulta pinnalta lika lähtee helposti eikä pysyviä tahroja synny.

Suojaus ei muuta maton ulkonäköä, väriä tai hengittävyyttä. Softcare mattosuoja ei lisää tekstiilin syttymis- tai palamisherkkyyttä. Suojakäsittely kestää kovaa kulutusta, mutta matto on kuitenkin hyvä käsitellä uudelleen ensimmäisen kunnon pesukerran jälkeen.

Ryijy

Ryijy Ryijy on pitkänukkainen villainen peite, jota pidetään lähinnä seinällä koristeena. Sana ryijy tulee muinaisskandinaavisista sanoista "ry" tai "ru", jotka tarkoittavat takkuista ja karkeaa.

Ryijy voidaan valmistaa kahdella tavalla; kutomalla kangaspuissa tai ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan. Ryijy koostuu loimi-, kude- ja nukkalangoista.

Raanu

Raanu Raanu on perinteinen suomalainen seinätekstiili, jota on aiemmin käytetty myös peitteenä. Raanun materiaaleina käytetään esimerkiksi puuvillaloimia ja villakuteita.

Villalangoissa on olemassa erityisiä raanulankoja, jotka ovat ohuita ja kertaamattomia. Eri värisiä kudelankoja vaihtamalla saadaan aikaan erilaisia vaaka- ja pystyraitoja, joista kuviot muodostuvat.

EVA/Evapolytex

EVA-pohja EVA on lyhenne sanoista etyleeni-vinyyli-asetaatti. Samaa materiaalia käytetään mm. elintarviketeollisuuden pakkauksissa. Pohjausmenetelmä on valittu yhteistyössä VTT:n kanssa. Evapolytex-pohjauksessa on kiinnitetty lisäksi huopa maton pohjaan, näin ollen matosta on saatu hieman joustavampi, pehmeämpi ja tiiviimpi.

Pohjustuksen ansiosta matto pysyy hyvin paikoillaan ja sitä voidaan valmistaa kaiken muotoisina, myös pyöreänä tai ovaalina. EVA/Evapolytex- pohjusteiset matot soveltuvat kaikille lattiapinnoille, myös lattialämmitteiseen kohtaan.

Nämä matot kestävät tasovesipesun murentumatta.

Kanttaus

Puuvillanauhakantti Kantti on maton päätyyn ommeltava nauha, joka peittää maton reunukset ja/tai loimilangat (hapsut).

Kanttausmateriaalivaihtoehtoja ovat puuvillanauha, juutti, nahka ja polyamidi. Kantti ommellaan puuvilla- tai polyamidilangalla mattokanttikoneella mattoon. Näkyvä osa on 2cm, 5cm, 7cm tai 9cm.

Ohut päätykäänne

PuuvillapäätykäänneMaton kudonnan yhteydessä puuvillakuteesta tehty ohut käänne maton päihin. Näkyvä osa n. 5 cm.

Lankakanttaus

Langettikantti Kapeista polyamidilangoista koostuva lankakanttinauha, joka ommellaan kanttikoneella mattoon. Näkyvä osa n. 1 cm.

Keinokuitukanttaus

Beige polyamidikanttinauha Kapea polyamidikanttinauha, joka ommellaan kanttikoneella mattoon. Näkyvä osa n. 0,5 cm.

Kumikanttaus

Beige kumikantti Kapea kumikanttaus, joka sulatetaan mattoon. Näkyvä osa n. 1 cm.

Mattoliike ELSE Oy - 2013 © Patric Puola